Откри се Дневен център за пълнолетни лица с увреждания

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания бе открит днес в КСУ “Свети Георги”. Центърът ще обслужва две целиви групи потребители – пълнолетни лица с деменция и пълнолетни лица с психически разстройства. Той  предоставя съвкупност от услуги, близки до семейната среда. Капацитетът му е за 40 човека, които да бъдат обслужвани през деня.

Дневният центът ще предоставя почасова рехабилитация, полудневен престой и целодневен такъв. Последният включва и за работа по ателиета – цветарство, шивачество и ателие по родолюбие.
Екип от специалисти ще насърчава социалното, емоционалното, културното и образователното развитие на хората с увреждания. Центърът ще помага при преодоляване на социалната им изолация и ще насърчава участието им в живота на общността.

Всеки които се нуждае от услугата, може да подаде документи в Дирекция „Социално подпомагане“ на бул.“Руски“, като от там ще получи нужното направление.

На откриването присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Община Пловдив Георги Титюков, изпълнителният директор на Агенция социално подпомагане, директорът на дирекция „Социална политика“ към Община Пловдив Веселина Ботев, директори на социални услуги, родители, деца и потребители на услугата.

Спортен празник по повод Деня на християнското семейство

На 21.10.2017 г. ( вторник) в сградата на Боулинг бар „Ескалибур“  се проведе спортен турнир по боулинг за младежи и девойки от КСУ „Св.Георги“.

Турнирът бе открит точно в 10,30 от директора на КСУ „Свети Георги“ Апостол Делев, директора на дирекция „Социална политика“ към Община Пловдив Веселина Ботева.

Старт на игрите, пускайки първата топка, бе даден от зам.-кмета Георги Титюков.

Спортният турнир по боулинг бе проведен по повод Деня на християнското семейство.

„Един мил празник, който тази година решихме да празнуваме по малко по-различен начин и който бе осъществен благодарение на загрижеността на Община Пловдив в лицето на г-н Титюков и г-жа Ботева, изразяваща се в отпускането на целеви средства за провеждане и подготовка на днешните събития.“ . С тези думи директорът на КСУ „Св.Георги“  Апостол Делев приветства присъстващите деца, родители и официални гости на събитието.

Бяха раздадени седем награди, като първата бе статуетка, а останалите шест – медали.

Празникът бе осъществен благодарение на отпуснати средства от Община Пловдив, КСУ „Св.Георги“, както и с подкрепата на Станислав Сираков, собственик на „Ескалибур“, който безвъзмездно предостави за ползване боулинг залата.

Спортен турнир за младежи и девойки от социалните услуги

Днес, 12.09.2017 г. ( вторник) в сградата на Комплекс за социални услуги „Свети Георги“,  намираща се на бул.“Цариградско шосе“ № 102,  се проведе спортен турнир по няколко вида спорт за младежи и девойки от социалните услуги. Проектът се финансира от Фонд за социална закрила към Министерство на труда и социалната политика.

Турнирът бе открит точно в 9,30 от директора на КСУ „Свети Георги“ Апостол Делев. В надпревара за първото място участие взеха четири комплекса за социални услуги – КСУ „ Св.Георги“, КСУ „Олга Скобелева“, КСУ „Св.Св. Константин и Елена“, ДДЛРГ „Мария Луиза“. Децата се надпреварваха в  шест вида спорт – футбол, тенис на маса, мини голф, канадска борба, стрелба с пневматичен пистолет и бадмингтон.

Първа награда в размер на 250 лв. получиха участниците от ДДЛРГ „Мария Луиза“, втора награда в размер на 200 лв. отиде при КСУ „Олга Скобелева“, а трета награда в размер на 150 лв. получиха децата от КСУ „ Св.Георги“.

Наградите връчиха заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Община Пловдив Георги Титюков, кметът на район „Тракия“  Костадин Димитров и директорът на дирекция „Спорт и младежки дейности“  и легенда на българския футбол Петър Зехтински.

На мероприятието присъстваха директорът на дирекция „Социална политика“ към Община Пловдив Веселина Ботева, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ към МТСП Надя Танева, директорът на БЧК Пловдив – Таня Георгиева, както и експерти в сферата на социалната политика.

 

КСУ „Св. Георги“ се готви за празника си с два нови проекта – за хипотерапия и колеж

ksu-letni igri1С два нови проекта ще посрещне празника на патрона си 6 май Комплексът за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив: създаването на първата социална база за терапевтична езда в града и на професионален колеж по специалности в областта на оптиката, електрониката и комуникациите. Пак ще покажем иновативност в социалните услуги, убеден е директорът Апостол Делев, за когото непрекъснатото надграждане на услугите в комплекса е мисия.

По реализирането на идеята за терапевтична езда, позната още като хипотерапия, се работи с преподавателките в ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Илияна Велчева и гл. ас. Стела Стоянова, разказва Делев. Той посочва, че хипотерапията е признат от специалисти способ за минимизиране на симптоматичните прояви на детската церебрална парализа, както и метод на долечение след сложните операции на пациентите. Тя помага изключително много за подобрение и при хората с първа и втора степен на сколиоза, аутизъм, хиперактивност, синдром на Даун, слединсултни състояния, онкологични заболявания и много други. В КСУ „Свети Георги” са настанени 30 души, които изцяло отговарят на тази целева група, а идеята е освен тях, от терапевтичната езда да се възползват и всички нуждаещи се потребители на социални услуги на територията на община Пловдив. Очаква се оттам да отговорят има ли възможност да се отдели 1 дка от гората край бившата Белодробна болница за място, където да се разположат „къщичките“ за кончетата.

По проекта за професионален колеж също работим съвместно с преподаватели от Пловдивския университет, казва Апостол Делев и посочва, че това са проф. д-р Тинко Евтимов и доц. Д-р Георги Дянков. В колежа ще се извършва професионално обучение по оптометрия и технологии на оптичните елементи. Изборът на тази специалност е свързан със сериозния недостиг на такива работници, както и със заплащането им. Важното в случая е, че е постигната договорка в бъдещия колеж да бъде гарантирана квота за напълно безвъзмездно обучение на курсисти – потребители на социални услуги на територията на община Пловдив, т.е. деца, лишени от родителска грижа, деца и лица в риск, такива с увреждания, в тежко социално и здравословно състояние и като цяло в неравностойно положение, обяснява директорът на КСУ. По думите му, така ще се даде шанс на най-уязвимите хора да получат висококвалифицирана трудова реализация и да допринасят, вместо да тежат на осигурителната и социалната системи.

И докато новите проекти се подготвят, в Комплекса не спират да развиват социалната оранжерия с иновативната лаборатория към нея, шивашкото ателие и социалния спортен комплекс, в който младежите със специфични потребности тренират баскетбол,волейбол, бокс, джудо, стрелба с пневматично оръжие и с лък, тенис на маса и мини голф. През месец май в СУПЦ към комплекса ще има и абитуриенти, за чиято подготовка се включват много приятели на комплекса и дарители.

снимка: в очакване на табелите към новите проекти

Спортна Асоциация, първа реколта домати и цветя в Социалната оранжерия, мини голф и модно ревю – за 20 години от кръщаването на КСУ „Св. Георги“

KSU-ime1С Асоциация “Спорт за всички – Св. Георги” Комплексът за социални услуги посрещна 20 годишнината от кръщването си с името на светеца. “Идеята ни е да поканим всички социални заведения в града да създадат спортни клубове и да се включат като членове в нашата асоциация. Така ще могат да ползват всички спортни съоражения и игрища тук, а и да участват в състезания и турнири, които тепърва
смятаме да създаваме” – сподели пред гости, спомоществователи и пред екипа и възпитаниците на комплкеса инструкторът по джудо и стрелба Петър Петрушев. Continue reading

Подготвяме празник по случай 20 години от кръщаване на КСУ с името Свети Георги

minigolf_ksu_014Във вторник, 5 май, ще очакваме нашите партньори и приятели, за да отбележим заедно 20 години от кръщаването на Комплекса с името Св. Георги. В 11:00 часа ще ги поканим да разгледат първата реколта домати от социалната оранжерия при нас. След това ще може да направят и първия си удар със стик за мини-голф за спортния сезон на открито тази година. Continue reading

Абитуриентите от КСУ “Св. Георги” получават тоалети за бала от модно благотворително шоу

FCN333 37 абитуриенти от социалните социалните заведения в Пловдив, сред които и момичетата и момчетата от КСУ „Св. Георги“, получават тоалетите си за бала от инициативата Fashion CHARITY Night. Модното благотворително шоу по идея на журналиста Екатерина Костова и F2F Studio се реализира от дизайнер Албена Хумбаджиева на 27 март в Клуб Галакси, където младежите от КСУ и домовете „Олга Скобелева: и „Мария Луиза“ бяха посрещнати като истински vip гости. Continue reading

Зам. министърът на младежта и спорта Калин Каменов: Тук изпълнявате притчата да научиш човек сам да си лови риба

ksu textile otkrivane-1040192ksu textile otkrivane-1040261„Поздравления  за всички, помогнали, за да го има това предприятие. Мислех си за библейската притча: ако искаш да помогнеш на човек днес, му дай риба. Ако искаш да му помогнеш в бъдеще, го научи да си я лови сам. Това се случва тук“. С тези думи заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов се обърна към присъстващите в КСУ „Св. Георги“ на откриването на първото социално предприятие по шивачество за млади хора от уязвими групи. То е създадено от Националния алианс за работа с доброволци, стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, както и в сътрудничество с КСУ „Св. Георги”. Continue reading

Първото социално предприятие за уязвими групи отваря врати в КСУ „Св. Георги“ Пловдив

pokana za shiva4estvo_cr

Първото социално предприятие за уязвими социални групи, сред които безработни и неграмотни жени, отваря врати в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив на 30 януари от 10 часа. Проектът е съвместен с Националния алианс за работа с доброволци, Дружество за подпомагане на българските домове, Берлин и с Община Пловдив. Немските партньори вече са оборудвали с 15 съвременни машини цех за шивачество в Комплекса и са провели обучение на персонала, който ще ръководи работата в предприятието. В него срещу заплати и осигуровки ще се трудят възпитаници на КСУ от ромски произоход и други безработни и нeграмотни жени. Continue reading

КСУ „Св. Георги“ Пловдив ще развива социално предприятие с оранжерия и лаборатория за цветя, зеленчуци и иновативни култури

ksu orangeria_00012Първата оранжерия с иноватовна лаборатория в социален комплекс днес посрещна първите си гости. Тя се намира в КСУ „Св. Георги“ в Пловдив и в нея ще се отглеждат цветя, зеленчуци и иновативни култури като стевия, арония, студоустойчиви череши, къпини без бодли, малини и ягоди. Така още в началото на новата учебна година тук стартира дейност социално предприятие, което по думите на директора на КСУ „Св. Георги“ Апостол Делев ще интегрира чрез труд в реална среда хората със специфични потребности.

Днес той отряза лентата на оранжерията заедно с председателя на ОбС Пловдив арх. Илко Николов и кметът на Район Централен Георги Титюков, който като зам. кмет по социалната дейност в края на юни внесе в ОбС проекта за съфинансиране с 10 хиляди лева. В него с дарения се включиха семейство Стъц от САЩ с Николай Гавазов, директор на Фондация „Едно сърце“ и австрийска група бизнесмени. Continue reading