Зам. министърът на младежта и спорта Калин Каменов: Тук изпълнявате притчата да научиш човек сам да си лови риба

ksu textile otkrivane-1040192ksu textile otkrivane-1040261„Поздравления  за всички, помогнали, за да го има това предприятие. Мислех си за библейската притча: ако искаш да помогнеш на човек днес, му дай риба. Ако искаш да му помогнеш в бъдеще, го научи да си я лови сам. Това се случва тук“. С тези думи заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов се обърна към присъстващите в КСУ „Св. Георги“ на откриването на първото социално предприятие по шивачество за млади хора от уязвими групи. То е създадено от Националния алианс за работа с доброволци, стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, както и в сътрудничество с КСУ „Св. Георги”.

Младите хора в Европа, които са неграмотни и не работят, са 12, 9%, а България е с най-високият процент с Общността – 22, 7 %, отбеляза зам. министър Каменов и допълни, че начинът тази статистика да се промени, е именно подходът, избран в този проект – насърчаването за знания и умения.

ksu textile otkrivane-1040166ksu textile otkrivane-1040152Стойността на инвестицията за първата година е 50 хил. евро, с част от които е извършен основен ремонт на помещенията и са закупени специализирано техническо оборудване и машини. Първоначално ателието ще даде знания, умения и работа на четири млади жени от ромски произход от пловдивския квартал „Столипиново”, които са избрани след предварителна селекция и интервюта, уточниха председателят на НАРД Ренета Венева и ръководителят на социалното предприятие Мария Шишкова.

„Това е само началото, зачатъкът на нещо, което трябва да получи шанс да се развива. Има още едно помещение с още машини и ако получим финансова подкрепа и от България, за да развием това ksu textile otkrivane-1040176предприятие, тогава може бързо да отворим общо 8 работни места.“ – представи идеята Мирко Шваниц от “Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин, който беше в основата на дарението и на немското оборудване за кухнята в Социалния комплекс.

Директорът на КСУ „Св. Георги“ Апостол Делев благодари на Фондация „Национален Алианс за работа с доброволци“ за избора предприятието да се осъществи в техния Комплекс и изрази надежда за сътрудничество с паралелките по шивачество към Учебно-производствения му център.

След официалното откриване на шивашкия цех, той покани участниците в проекта, гостите и медиите да разгледат вече работещата Лаборатория по тъканни култури към Социалната оранжерия. В ksu textile otkrivane-1040163лабораторията възпитаници и преподаватели вече се учат да създават среди за отглеждане на цветя и овошки, а в оранжерията е готов за бране първият разсад от 18 сорта марули. Гостите имаха възможност сами да си откъснат от тях и да участват в закупуването им с благотворителна цел. Средствата от първото производство в оранжерията ще сложат началото на набирането на дарения за довършване на външното многофункционално игрище към уникалния за страната Социален спортен център, обясни Апостол Делев.

Освен заместник министър Калин Каменов, Мирко Шваниц и представителите на НАРД, в КСУ „Св. Георги“ днес бяха заместник областният управител д-р Христо Грудев, главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП Гергана Колешанска-Дамянова, зам.кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” в община Пловдив Петър Зехтински, както и районните кметове на „Централен”, „Тракия” и „Източен” Георги Титюков, Костадин Димитров и Николай Чунчуков, директорът на дирекция „Социална политика” в община Пловдив Веселина Ботева и директорът на дирекция „Социално подпомагане” Надя Танева. Присъстваха още почетният консул на Федерална Република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, Волфрам Кивит – главен редактор на „Медия Хаус Ленсинг” – Дортмунд; представители от пловдивското Бюро по труда.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.