КСУ „Св. Георги“ се готви за празника си с два нови проекта – за хипотерапия и колеж

ksu-letni igri1С два нови проекта ще посрещне празника на патрона си 6 май Комплексът за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив: създаването на първата социална база за терапевтична езда в града и на професионален колеж по специалности в областта на оптиката, електрониката и комуникациите. Пак ще покажем иновативност в социалните услуги, убеден е директорът Апостол Делев, за когото непрекъснатото надграждане на услугите в комплекса е мисия.

По реализирането на идеята за терапевтична езда, позната още като хипотерапия, се работи с преподавателките в ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Илияна Велчева и гл. ас. Стела Стоянова, разказва Делев. Той посочва, че хипотерапията е признат от специалисти способ за минимизиране на симптоматичните прояви на детската церебрална парализа, както и метод на долечение след сложните операции на пациентите. Тя помага изключително много за подобрение и при хората с първа и втора степен на сколиоза, аутизъм, хиперактивност, синдром на Даун, слединсултни състояния, онкологични заболявания и много други. В КСУ „Свети Георги” са настанени 30 души, които изцяло отговарят на тази целева група, а идеята е освен тях, от терапевтичната езда да се възползват и всички нуждаещи се потребители на социални услуги на територията на община Пловдив. Очаква се оттам да отговорят има ли възможност да се отдели 1 дка от гората край бившата Белодробна болница за място, където да се разположат „къщичките“ за кончетата.

По проекта за професионален колеж също работим съвместно с преподаватели от Пловдивския университет, казва Апостол Делев и посочва, че това са проф. д-р Тинко Евтимов и доц. Д-р Георги Дянков. В колежа ще се извършва професионално обучение по оптометрия и технологии на оптичните елементи. Изборът на тази специалност е свързан със сериозния недостиг на такива работници, както и със заплащането им. Важното в случая е, че е постигната договорка в бъдещия колеж да бъде гарантирана квота за напълно безвъзмездно обучение на курсисти – потребители на социални услуги на територията на община Пловдив, т.е. деца, лишени от родителска грижа, деца и лица в риск, такива с увреждания, в тежко социално и здравословно състояние и като цяло в неравностойно положение, обяснява директорът на КСУ. По думите му, така ще се даде шанс на най-уязвимите хора да получат висококвалифицирана трудова реализация и да допринасят, вместо да тежат на осигурителната и социалната системи.

И докато новите проекти се подготвят, в Комплекса не спират да развиват социалната оранжерия с иновативната лаборатория към нея, шивашкото ателие и социалния спортен комплекс, в който младежите със специфични потребности тренират баскетбол,волейбол, бокс, джудо, стрелба с пневматично оръжие и с лък, тенис на маса и мини голф. През месец май в СУПЦ към комплекса ще има и абитуриенти, за чиято подготовка се включват много приятели на комплекса и дарители.

снимка: в очакване на табелите към новите проекти

Bookmark the permalink.

Comments are closed.